Składniki: 20 dag szpinaku 2 ząbki czosnku kawałek sera feta sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Szpinak blanszować we wrzątku z dodatkiem soli oraz cukru. Następnie odsączyć go na sicie i wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Dodać jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszać. Wrzucić jeszcze ser feta pokrojony w…
Tag: szpinak
Listy
Farsz szpinakowy z rodzynkami do naleśników
by Łucja Bochenek • • 0 Comments
Składniki: 20 dag szpinaku 2 ząbki czosnku garść rodzynek sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Szpinak blanszować we wrzątku z dodatkiem soli oraz cukru. Następnie odsączyć go na sicie i wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Dodać jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszać. Na drugiej patelni na rozgrzanym maśle przesmażyć…
Listy
Placki ze szpinaku z kardamonem
by Filip Mroczek • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanego czosnku 1 kg szpinaku 4 strąki kardamonu 1 łyżeczka soli pieprz 60 g substytutu jajka w proszku 1 szkl bułki tartej olej cząstki cytryny Sposób wykonania: Na silnie rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, smażyć około 30 sekund. Następnie dodać do niego szpinak, kardamon oraz sól i…
Listy
Kremowy szpinak Patrycji
by Patrycja Białas • • 0 Comments
Składniki: 1 kg szpinaku ½ szkl gęstej śmietany ½ łyżeczki soli gałka muszkatołowa pieprz Sposób wykonania: Liście szpinaku wrzucić do garnka z grubym dnem podlewając odrobiną wody. Gdy zwiędną, osączyć i drobno posiekać. Następnie śmietanę przelać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Doprawić ją do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodać do niej szpinak…
Listy
Szpinak z orzeszkami piniowymi
by Ewelina Węgrzyn • • 0 Comments
Składniki: ¼ szkl orzeszków piniowych 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 kg liści szpinaku sól pieprz cząstki cytryny Sposób wykonania; Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek i smażyć, aż się zarumieni, wówczas wrzucić połowę liści szpinaku oraz uprażone na suchej patelni orzechy. Całość dokładnie wymieszać i gdy liście szpinaku uschną, dodać pozostałe.…