Składniki: pęczek młodej marchewki pęczek młodych szparagów 2 łyżki soku cytryny 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Sposób wykonania: Marchew oraz szparagi ugotować na parze, po czym odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć je na półmisek, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem.
Tag: szparagi
Szparagi
Pieczone szparagi z parmezanem
by Bożena Strzelecka • • 0 Comments
Składniki: 700 g szparagów 1 łyżka oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli pieprz ¼ szkl. startego parmezanu Sposób wykonania: Ze szparagów odciąć końcówki i pokroić je na mniejsze kawałki, po czym skropić je oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i piec…
Szparagi
Szparagi z ziemniakami z patelni
by Roma Wierzbicka • • 0 Comments
Składniki: 60 dag młodych ziemniaków 8 szparagów 2 łyżki margaryny łyżka płatków migdałowych 4 żółtka 100 ml rosołu 100 ml piwa pszennego 1 pęczek szczypiorku sól pieprz cukier Sposób wykonania; Ziemniaki pokroić w plasterki a szparagi w ukośne kawałki po czym ziemniaki obsmażyć na 1 łyżce margaryny, wówczas dodać resztę margaryny oraz szparagi. Doprawić do…
Sałatki
Sałatka ze szparagami ze szczypiorkiem
by albertos • • 0 Comments
Składniki: szparagi 1,5 kg cukier sól posiekany szczypiorek 1 łyżka sos winegret gotowy Sposób przyrządzenia: Szparagi należy obrać, odkroić ich zdrewniałe końcówki, pędy zaś pokroić na kawałki o długości 5 cm. Wodę należy zagotować wraz z solą i cukrem, włożyć do niej szparagi i gotować około 20 minut pod pokrywką. Szparagi należy odcedzić, odsączyć z…
Wołowina
Befsztyk z krabem
by albertos • • 0 Comments
Składniki: polędwica 50 dag szparagi 8 sztuk mięso kraba 25 dag sos holenderski gotowy 5 łyżek sól pieprz Sposób przyrządzenia: Polędwicę należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie ją osuszyć, po czym pokroić na 4 porcje, posolić, oprószyć pieprzem i obsmażyć na grillu z obu stron. Na wierzch polędwicy należy ułożyć mięso z kraba…