Składniki:
- 1 szczupak
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 pomidory
- 6 ziemniaków
- zielona pietruszka
- sól pieprz
Szczupaka skrobiemy i patroszymy, nie obcinając głowy. Po umyciu solimy i wkładamy do brzucha jedną kostkę masła i jeden lub dwa pęczki świeżego koperku… Ilość "wypełnienia" zależy oczywiście od wielkości ryby. Staramy się, aby było tego jak najwięcej, ale też, żeby brzuch dał się swobodnie "zamknąć" poprzez zetknięcie dwóch brzegów rozciętej na brzuchu skóry. Nie…
Potrawa bardzo smaczna, choć prosta i mało czasochłonna. Składniki: mały szczupak (do 1 kg), 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Szczupaka umyć, oskrobać, przetrzeć pumeksem w celu zlikwidowania czarnego nalotu na skórze, rozciąć, usunąć wnętrzności, odciąć głowę, płetwy i ogon, jeszcze raz opłukać i osuszyć na ściereczce. Pokroić na dzwonka, oprószyć…
Składniki: 1 średni szczupak pęczek warzyw jak na rosół (bez kapusty) 1,5 l wody 4 czubate łyżeczki żelatyny w proszku przyprawy (sól, po kilka zieren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, pół gałki muszkatołowej) 1 duża cebula 3 jaja 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 1 czubata łyżka tartej bułki sok z pół cytryny Sposób…
Składniki: 1-2 kg szczupaka (może być też sandacz lub łosoś) 2 łyżki masła 1 duża cebula 2 jaja 1 szklanka tartej bułki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Szczupaka oskrobać (dobrze jest też zetrzeć pumeksem pod bieżącą wodą czarny nalot na skórze spotykany u szczupaków złowionych w mulistej wodzie), odciąć głowę i płetwy, pociąć na duże dzwonka,…