Składniki: 30 dag brukselki 2 kwaśne jabłka 6 łyżek posiekanego szczypiorku pół szklanki 12-proc. śmietany sok z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania: Brukselki obgotować w osolonej wodzie. Następnie obrane jabłka pokroić w kostkę i dodać do odcedzonych brokułów. Polać całość śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Na koniec…
Tag: surówki
Listy
Sałatka z białej rzodkwi, marchewki i płatków owsianych
by Wanda Jasek • • 0 Comments
Składniki: 2 marchewki biała rzodkiew 2 jabłka 3-4 łyżki płatków owsianych 3 cebule dymki 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich sok z cytryny kilka łyżek soku pomidorowego cukier sól Sposób wykonania; Obrane marchewki i rzodkiew zetrzeć na tarce a jabłka pokroić w kostkę. Dodać płatki owsiane, posiekaną dymkę i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do…
Listy
Sałatka z marchwi i ogórka posypana pestkami słonecznika
by Konrad Adamowski • • 0 Comments
Składniki: 4 marchewki 2 zielone ogórki pęczek rzodkiewek 2 cebulki dymki pół pęczka koperku 2 łyżki pestek słonecznika Sos jogurtowy: kubek odtłuszczonego jogurtu sok z cytryny drobno zmielony biały pieprz sól odrobina cukru Sposób wykonania: Obrane marchewki zetrzeć na tarce a ogórki i rzodkiewki pokroić na plasterki. Następnie cebulę i koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać…
Listy
Sałatka pełna warzyw w jogurcie
by Teresa Krzysztofik • • 0 Comments
Składniki: 2-4 marchewki 2 małe kalarepki mały ogórek 4 pomidory pęczek rzodkiewek pełna łyżka posiekanej rzeżuchy szklanka jogurtu łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju słonecznikowego łyżka keczupu odrobina cukru sól pieprz Sposób wykonania: Marchewkę i kalarepkę zetrzeć na tarce, ogórki i rzodkiewki pokroić w plasterki a pomidory na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.…
Listy
Sałatka kapuściana z selerem i marchewką
by Agata Gontarz • • 0 Comments
Składniki; po niedużym kawałku kapusty białej i czerwonej pół selera 1-2 marchewki cebula 2 łyżki majonezu cukier sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, seler i marchewki zetrzeć na tarce a cebulę posiekać. Dodać jeszcze majonez i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz cukrem.