Bite kotlety robią się tylko z części mięsa zwanej górką, to jest części piersi z żeberkami. Teraz robią się tylko małe kotlety, więc jedno żeberko wystarczy na jeden kotlet. Odrąbać trochę kostkę, zbić dobrze każdy kotlet, posolić, umaczać w mące lub w jajku i obsypać bułką, obrumienić na klarowanym rumianem maśle. Bite kotlety podają się…
Tag: staropolska kuchnia
Kasze i Kuskus
Kuskus orientalny
by Violcia • • 2 komentarze
Sałatki z kurczakiem
Sałatka przekładana z kurczakiem
by dorota z chicago • • 1 Comment
Składniki: piersi z kurczaka ketchup kukurydza konserwowa ogórki konserwowe czerwona cebula sałata lodowa lub kapusta pekińska majonez przezroczyste naczynie Sposób przyrządzenia: Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na patelni. Ogórki i cebule pokroić w drobna kostkę i sałatę(kapustę)posiekać. Do przezroczystego naczynia wsypać podsmażonego i ostudzonego kurczaka, na to dodać trochę keczupu.…
Jednogarnkowe
Kasza kukurydziana po góralsku
by Violcia • • 0 Comments
Składniki: 20 dag kaszy kukurydzianej 20 dag boczku 1 cebula 10 dag bryndzy 10 dag szynki wędzonej 1 łyżka masła 3 – 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej Sposób przyrządzenia: Kaszę opłukać, wlać 2 szklanki wrzącej posolonej wody z masłem i mieszając, zagotować. Gotować kaszę na bardzo małym…