Oczyściwszy szczupaka, pokrajać go w kawałki, posolić, niech tak parę godzin poleży. Nakrajać cienko pietruszki, selera, marchwi, usiekać parę cebul, wysmarować rondel grubo masłem, włożyć warstwę włoszczyzny, przesypać korzeniami, potem warstwę szczupaka, kawałek masła, znów warstwę włoszczyzny i kawałek masła, przykryć mocno pokrywą i niech się tak dusi na wolnym ogniu pół godziny. Przed wydaniem…
Tag: staropolska kuchnia
Pstrąg
Pstrąg w zielonych ogórkach
by [email protected] • • 0 Comments
Składniki: 3-4 małe pstrągi (1 kg) ok. 80 dag zielonych ogórków ok. 9 łyżek białego wina 2 cytryny koperek sól biały pieprz gorczyca Sposób przygotowania: Pstrągi oczyścić i umyć. Do jamy brzusznej ryb wlać sok z cytryny, wsypać sól i pieprz, pokrojony koperek i po 2-3 połówki plasterka cytryny. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Wymieszać…
Grill
Pikantne Kulki Kaszankowe z Grilla
by Krzywy • • 1 Comment
Składniki: 2 duże kaszanki 2 cebule 1 świeża papryka przyprawy :chilli, imbir, vegeta, przyprawa do grilla meksykańskiego np.Kotanii. Sposób przyrządzenia: Zdjąć skórę z kaszanki. Kaszankę wymieszać z drobno posiekana cebula i świeżą papryką. Przyprawić do smaku. Uformować w kulki i zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu około 45 minut.
Na kaca
Kolarska metoda
by trypolis • • 1 Comment
Dawno dawno temu bywałem na pewnej plenerowej imprezie zorganizowanej (nie był to przystanek woodstock) … zdarzało sie oczywiście troszke przesadzić z alkoholem … miałem okaze podczas takowej imprezy poznać byłego kolarza a potem członka teamu słynnego polskiego kolarza Tadeusza Mytnika pana kolegę Andrzeja 😉 mam nadzieje ze mi to wybaczy jak kiedykolwiek to przeczyta siedząc…
Sos do pizzy
Sos do pizzy
by Skupa • • 2 komentarze
Składniki: kechup 4 pomidory koncentrat czosnek cebula Sposób przyrządzenia: Do misy wlać cały kechup i dodać koncentrat (wg uznania) Pokroić pomidory, cebulę i czosnek, dodać do kechupu i koncentratu. Bardzo dokładnie wymieszać.Do smaczku można dodać czubrycę. Życzę smacznego 😉