Składniki: 60 dag filetów z ryby morskiej 1/2 kg małych pieczarek por, sok z cytryny 400 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietany 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Rybę umyć, osuszyć, skropić połową soku z cytryny i posolić 2. Umyte i osuszone pieczarki smażyć na maśle przez 5-6 min., dodać…
Tag: staropolska kuchnia
Ryby
Ryba po olsztyńsku.
by Bazylia • • 0 Comments
Składniki: 80 dag morszczuka, mintaja lub dorsza 25 dag pieczarek szklanka śmietany pół szklanki oleju łyżka mąki, 2 cebule, łyżka margaryny, natka pietruszki jarzynka lub vegeta, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Rybę rozmrozić, pokroić na kawałki (dzwonka), oprószyć jarzynką, obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju , dodając pod koniec cebulę pokrojoną w talarki.…
Ryby
Ryba w ziołach.
by Bazylia • • 0 Comments
Składniki: 80 dag filetów 75 dag pomidorów 3-4 ząbki czosnku łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki utłuczonego zielonego pieprzu sok z 1/2 cytryny 2 cebule 50 g rodzynek 5 łyżek oleju 12-14 oliwek Sposób przyrządzenia: 1. Rybę skropić sokiem z cytryny. 2. Zioła zawinąć w kawałek płótna. 3. 3 łyżki oleju rozgrzać…
Pizza
Pizza neapolitana
by Romek • • 0 Comments
Pizza
Pizza frutii di mare.
by Vjesja • • 0 Comments
Sos. Składniki: 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Sposób przyrządzenia: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano,…