Składniki: 25 dag filetów śledziowych a la matias, 2 plastry bekonu 2 średnie jabłka, 15 dag groszku konserwowego, 15 dag ananasów w plastrach ( z puszki ), 6 łyżek majonezu, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki musztardy, pieprz, cukier 1/4 strąka czerwonej papryki do dekoracji. Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać i…
Tag: staropolska kuchnia
Desery
Bavarois ananasowe
by Vjesja • • 1 Comment
Składniki: 250g ananasa świeżego lub z puszki 150ml śmietany 100g jogurtu najlepiej gęstego 4-5 listków żelatyny ( 1 listek 3g ) trochę cukru pudru świeże maliny lub truskawki albo syrop owocowy zielone listki np mięty Sposób przyrządzenia: Ananasa miksujemy z niewielkim dodatkiem soku. Jak wiemy, ananas z żelatyną nie tężeje. Żeby to jednak osiągnąć, musimy…
Desery
Bavarois ryżowe z sosem czekoladowym
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki na 4 porcje: 190g ryżu (ok.10 łyżek ) 4 listki żelatyny ( 3g listek ) lub 2 łyżki sypkiej 1,65ml mleka 125ml śmietany 2,5 łyżki Amaretto lub inny likier migdałowy 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1,5 łyżki cukru 30g oczyszczonych migdałów 125ml sosu czekoladowego Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Żelatynę…
Sałatki
Sałatka z kapusty pekińskiej i sardynek
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka sardynek w oleju 50 dag kapusty pekińskiej 15 dag gotowanego makaronu nitki 1 cebula czerwona 1 łyżka sosu z sardynek 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: W salaterce przygotować zalewę z soku z cytryny, sosu z sardynek, oleju, soli i pieprzu.…
Pstrąg
Pstrąg w pieczarkach
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 30 dag pieczarek 8 małych cebulek po pęczku natki i szczypiorku 1 szklanka śmietanki 1 jajko 20 dag boczku 4 jabłka 1 szklanka białego wytrawnego wina sok z cytryny imbir sól pieprz 5 dag masła Sposób przyrządzenia: Pstrągi sprawić, dokładnie umyć na zewnątrz i w środku, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić,…