Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: spirytus

Krupnik korzenny

Składniki: 1 szkl. miodu naturalnego 1 szkl. wody 2 szkl. spirytusu ½ szkl. cukru Sparzona skórka z pomarańczy ½ laski wanilii kawałek gałki muszkatołowej kilka goździków szczypta cynamonu Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić do niej przyprawy korzenne oraz skórkę pomarańczową i trzymamy na ogniu kilka minut.. W między czasie na rozgrzanej…

Zupa na chłodne dni

Składniki: 0,5 l wody 0, 25 l spirytusu 1 szkl. cukru kilka łyżek miodu naturalnego sok z cytryny kilka goździków Sposób wykonania: W gorącej wodzie rozpuścić cukier aby powstał karmel. Wówczas dodać do niego miód, goździki oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i cały czas…

Nalewka z żurawiny na spirytusie

Składniki: 1 l przegotowanej wody 1 l owoców żurawin 75 dag cukru 0, 5 l miodu 1 l spirytusu kieliszek śliwowicy Sposób wykonania: Żurawinę zalać spirytusem oraz przegotowana wodą. Szczelnie zakorkować i odstawić na miesiąc. Po tym czasie cukier wymieszać z miodem i śliwowicą i dodać do żurawin. Ponownie zakorkować i odstawić na co najmniej…

Likier jajeczny

Składniki: 14 żółtek 300 g cukru 2 opakowanie cukru waniliowego 250 ml spirytusu 95% 250 ml czystej wódki Sposób wykonania: Żółtka przetrzeć przez sito po czym utrzeć je z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie nie przerywając ucierania dodać powoli wódkę oraz spirytus. Likier przetrzeć przez sito i przelać do butelek. Wstawić do lodówki.

Likier kawowy mokka

Składniki: 50 g świeżo zmielonej kawy 2 gorzkie migdały ¼ laska wanilii 350 g cukru 450 ml spirytusu Sposób wykonania: Migdały i laskę wanilii posiekać i wymieszać z kawą. Przesypać całość do słoja i zalać 500 ml wody z dodo datkiem cukru. Wlać jeszcze spirytus, słój szczelnie zakręcić i odstawić na 6 tygodni. Po tym…