Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: spirytus

Jałowcówka

Składniki: 1 l spirytusu 95% ½ kg cukru 1/8 l jałowca ½ l wody Sposób wykonania: Jałowiec rozgnieść po czym zalać go spirytusem i ¾ l wody i odstawić na 7 dni. Po tym czasie przecedzić i a cukier zagotować w ćwierć litra wody i dodać do płynu jałowcowego. Całość dokładnie wymieszać, przelać do butelek…

Herbatówka

Składniki: 1 l spirytusu 95% ¾ l wina węgierskiego 1 kieliszek śliwowicy 5 dag chleba świętojańskiego 2 dag herbaty 10 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Chleb drobno posiekać po czym zalać go wodą wymieszaną z cukrem. Doprowadzić do wrzenia i dodać herbatę. Gdy się zaparzy i ostygnie przecedzić i dodać wino, śliwowicę oraz…

Nalewka na suszonych śliwkach

Składniki: 25 dkg suszonych śliwek ¼ l spirytusu ¼ l wody 1 litr czystej wódki Sposób przyrządzenia: Do szklanego gąsiorka wsypać pokrojne suszone śliwki ,zalać spirytusem i wódką . Zakorkować i odstawić na 4-6 tygodni. Co kilka dni poruszać butlą. Po tym czasie zlewamy filtrując najlepiej przez filtry do kawy. Nalewkę zlewamy do ciemnych butelek…

Nalewka z jeżyn leśnych

Składniki: 1 kg jeżyn ½ kg cukru ½ l spirytusu ½ l wódki Sposób  przyrządzenia: Leśne jeżyny dokładnie płuczemy ,odsączamy na sicie .Do wysokiego uprzednio wyparzonego słoja wsypujemy jeżyny. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlewamy powstały sok, który filtrujemy. Resztę owoców można wykorzystać do ciasta drożdżowego lub bułeczek. Do…