Składniki: 1 l spirytusu 95% ½ kg cukru 1/8 l jałowca ½ l wody Sposób wykonania: Jałowiec rozgnieść po czym zalać go spirytusem i ¾ l wody i odstawić na 7 dni. Po tym czasie przecedzić i a cukier zagotować w ćwierć litra wody i dodać do płynu jałowcowego. Całość dokładnie wymieszać, przelać do butelek…
Tag: spirytus
Listy
Herbatówka
by Magda Filus • • 0 Comments
Składniki: 1 l spirytusu 95% ¾ l wina węgierskiego 1 kieliszek śliwowicy 5 dag chleba świętojańskiego 2 dag herbaty 10 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Chleb drobno posiekać po czym zalać go wodą wymieszaną z cukrem. Doprowadzić do wrzenia i dodać herbatę. Gdy się zaparzy i ostygnie przecedzić i dodać wino, śliwowicę oraz…
Listy
Krem śmietanowy
by Krystian Mularski • • 0 Comments
Nalewki
Nalewka na suszonych śliwkach
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg suszonych śliwek ¼ l spirytusu ¼ l wody 1 litr czystej wódki Sposób przyrządzenia: Do szklanego gąsiorka wsypać pokrojne suszone śliwki ,zalać spirytusem i wódką . Zakorkować i odstawić na 4-6 tygodni. Co kilka dni poruszać butlą. Po tym czasie zlewamy filtrując najlepiej przez filtry do kawy. Nalewkę zlewamy do ciemnych butelek…
Nalewki
Nalewka z jeżyn leśnych
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jeżyn ½ kg cukru ½ l spirytusu ½ l wódki Sposób przyrządzenia: Leśne jeżyny dokładnie płuczemy ,odsączamy na sicie .Do wysokiego uprzednio wyparzonego słoja wsypujemy jeżyny. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlewamy powstały sok, który filtrujemy. Resztę owoców można wykorzystać do ciasta drożdżowego lub bułeczek. Do…