Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: spirytus

Rum domowy

Składniki: 1 l spirytusu ¾ l wody 2 dag cukru 1 dag cukru ½ laski wanilii kieliszek esencji rumowej Sposób wykonania: 1 dag cukru zarumienić na rozgrzanej patelni po czym rozprowadzić go wodą i dodać resztę cukru. Dokładnie wymieszać i doprowadzić  do zagotowania, wówczas odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać wanilię, spirytus i esencję  rumową. Wymieszać…

Likier waniliowy

Składniki: 7 dag wanilii 2 ½ l spirytusu 95% 3 kg cukru Sposób wykonania: Wanilię przekroić wzdłuż na pół i zalać ją spirytusem. Szczelnie zatkać i odstawić na 2 tygodnie. Następnie cukier zagotować razem z 1,5 l wody aby powstał syrop a gdy ostygnie dodać go do esencji waniliowej. Dokładnie wymieszać i przelać do butelek.

Likier kawowy na spirytusie

Składniki: ½ kg kawy 2 l spirytusu 95% 2 kg cukru laska wanilii Sposób wykonania: Kawę przesypać do butelki, zalać ją spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie całość przecedzić. Cukier i wodę zagotować aby powstał syrop i wymieszać i z naparem z kawy. Przelać do butelek, zakrokowa i odstawić na 6 miesięcy.

Koniak domowy

Składniki: 1 l spirytusu 95 % 1 l wody 14 dag suszonych śliwek Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i gdy ostygnie wymieszać ze spirytusem. Następnie dodać śliwki i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie całość przecedzić i przelać do butelek. Odstawić na cały rok.

Morelówka

Składniki: 1 l spirytusu 95% ½ l wody ½ kg cukru ½ kg moreli Sposób wykonania: Cukier zagotować w ćwierć litra wody. W między czasie morele przetrzeć przez sito i zalać syropem. Pestki zmiażdżyć i dodać do moreli. Doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić na całą noc. Następnego dnia przecedzić morele…