Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: spirytus

Przypalanka

Składniki: 1/2 l spirytusu (95%) 1/2 l wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania: Cukier zarumienić w rondelku po czym wymieszać z ciepłą wodą, wrzucić jeszcze cukier waniliowy oraz sól i dokładnie wymieszać. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Wówczas wymieszać ze spirytusem.

Koniak po polsku

Składniki: l wina gronowego  l miodu pszczelego 1l spirytusu Sposób wykonania: Wino wymieszać z miodem i odstawić na 4 tygodnie co jakiś czas potrząsając butelką. Po tym czasie wlać spirytus i ponownie wymieszać. Ponownie odstawić na 3 dni.

Mandarynki z niespodzianką

Składniki: 1 kg. mandarynek 2 opakowania  jogurtu naturalnego 1/2 szkl. spirytusu Przygotowanie: Mandarynki myjemy, obieramy. Następnie dzielimy je na mniejsze części. W strzykawkę nabieramy spirytus i każdą osobną mandarynkę strzykawką wpuszczamy spirytus. Mandarynki wkładamy do lodówki na 4 dni. Po 4 dniach mandarynki mieszamy z jogurtem. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad