Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: spirytus

Nalewka pigwowa 3

Składniki: 1 kg owoców pigwy właściwej ½ kg cukru (lub miodu) ½ l spirytus 95° ½ l wódki 40° Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, obrać ze skóry a pestki odrzucić. Zalać spirytusem zmieszanym z wódka na miesiąc, co kilka dni potrząsając słojem. Po tym czasie zlać nalew, a owoce pozostałe w…

Nalewka pigwowa 1

Składniki: 10 dużych owoców pigwy 1 litr spirytusu 2 laski cynamonu 15 gorzkich migdałów, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 10 goździków 2 szklanki wody 1 szklanka cukru Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy przemrozić w zamrażarce, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć w dużym, czystym słoju. Dodać cynamon, migdały, goździki i gałkę muszkatołową, zalać spirytusem, szczelnie…

Limoncelle – cytrynowka

Składniki: 1 litr spirytusu (albo 1 litr wódki) 12 średniej wielkości cytryn 600 gram cukru jak spirytus to 1 litr wody (jak wódka to około 100 gram) do rozpuszczenia cukru. Sposób przyrządzenia: Umyć bardzo dokładnie cytryny i wytrzeć je ściereczką. Obrać tylko żółtą część skórki z cytryn. Pokroić obraną skórkę w paseczki i zalać spirytusem…

Nalewka gruszkowa mocno aromatyczna

Składniki: 2 kg słodkich gruszek 1 litr spirytusu 3 szklanki wody 1 szklanka miodu wielokwiatowego ¼ szklanki rumu 1 laska wanilii 2 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Gruszki cienko obrać ze skóry, podzielić wzdłuż na ósemki, usunąć gniazda nasienne zachowując połowę pestek. Wodę zagotować, schłodzić do temperatury około 40 stopni, rozpuścić w niej miód. W gąsiorku…

Nalewka orzechowo cytrynowa

Składniki: 30 orzechów laskowych 2 szklanki spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanki cukru żółta skórka z 1 cytryny 4 goździki 2 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Zgnieść skorupy orzechów, wybrać zdrowe, białe jądra, obrać z brązowego naskórka, pokroić nożem. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać skórkę cytrynową, gotować 15 minut na wolnym ogniu, skórkę wyjąc, dodać cukier,…