Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 10 dag słoniny 1 cebula 1 szkl rosołu ½ szkl madery 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, oregano, tymianku i bazylii sól pieprz Sposób wykonania: W rondelku stopić słoninę pokrojoną w kostkę. Wówczas wyjąć skwarki a na tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę. Następnie oprószyć ją mąką, wrzucić masło i mieszając…
Tag: sosy
Porady i Ciekawostki
Sos z mielonego mięsa z kieliszkiem sherry
by Dominika Burda • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Śledzie w sosie musztardowym Dagmary
by Dagmara Cyran • • 0 Comments
Składniki: 4 filety śledziowe w oleju ½ szkl oleju ½ szkl musztardy miodowej 1 cebula kilka listków bazylii Sposób wykonania: Śledzie pokroić w dzwonka i układać je w słoju przeplatając je krążkami cebuli, listkami bazylii i przyprawami. Następnie musztardę wymieszać z olejem i zalać nią śledzie. Do musztardy można również dodać posiekany czosnek.
Porady i Ciekawostki
Sos paprykowy z miodem
by Anna Pierzchała • • 0 Comments
Składniki: ½ cytryny 1 kieliszek miodu pitnego 2 papryki 1 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę opiec w piekarniku na czarno, wówczas włożyć ją do foliowego woreczka i odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać ją z czarnej skórki, usuwając gniazda nasienne a miąższ zmiksować. Na rozgrzanym maśle przesmażyć…
Porady i Ciekawostki
Sos cebulowy na śmietanie
by Kaja Kostka • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ½ szkl bulionu warzywnego 2 cebule ½ szkl śmietany ½ szkl białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem. Dokładnie wymieszać i dodać wino oraz pokrojoną cebulę. Gotować około 20 minut na malutkim ogniu. Po tym czasie przetrzeć przez…