Składniki: 2 cebule 1 jabłko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 masła 1 łyżka curry 1 op śmietany sól cukier Sposób wykonania: Posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanej oliwie i maśle. Następnie dodać obrane i starte na tarce jabłko. Chwilę trzymać na ogniu po czym wlać 1 szklankę wody. Gotować pod przykryciem około 20 minut. Po…
Tag: sos do mięs
Listy
Sos pomarańczowy Jana
by Jan • • 0 Comments
Składniki: 1 pomarańcza garść orzechów laskowych ½ szkl oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu ½ łyżeczki curry sól pieprz Sposób wykonania; Obraną pomarańczę podzielić na cząstki. Następnie dodać do niej orzechy, oliwę, miód i curry. Całość dokładnie zmiksować na jednolity sos. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Sos holenderski Jana
by Jan • • 0 Comments
Składniki: ½ kostki masła 2 żółtka ½ szkl białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania; Wino doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym doprowadzić go do wrzenia. Wówczas zestawiać z ognia do ostygnięcia po czym dodać żółtka oraz odrobinę wody. Całość dokładnie ucierać w kąpieli wodnej. Gdy żółtka zaczną gęstnieć zdjąć z ognia i…
Listy
Sos z płatkami migdałowymi
by Katarzyna Górka • • 0 Comments
Składniki: 4 żółtka 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania: Do rondelka wlać mleko po czym dodać żółtka oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu cały czas ubijając trzepaczką. Gdy sos stanie się gęsty i puszysty dodać jeszcze płatki migdałowe.
Listy
Sos z białego wina Marty
by Anna Cichoń • • 0 Comments
Składniki: 4 żółtka ½ szkl cukru 1 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżeczka skórki cytrynowej Sposób wykonania; Żółtka utrzeć do białości z dodatkiem cukru. Następnie wlać wino i ubijać w kąpieli wodnej do zgęstnienia sosu. Na koniec dodać skórkę startą z cytryny.