Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sos do mięs

Sos twarożkowo-pomidorowy Iwony

Składniki: opakowanie twarożku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka drobniutko posiekanej cebuli 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę sól, ostra papryka w proszku Sposób przyrządzenia: Opakowanie twarożku wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać posiekaną drobniutko cebulę, przeciśnięty przez praskę  czosnek. Doprawić  do smaku solą i ostrą  papryką w proszku. Podawać do grzanek, lub wołowej pieczeni na…

Sos majonezowo-chrzanowy Iwony

Składniki: 1 łyżka utartego chrzanu 1 szklanka majonezu 1 drobno posiekane jabłko 1 ugotowane na twardo posiekane jajko Sposób przyrządzenia: Łyżkę  chrzanu wymieszać z majonezem, dodać ugotowane na twardo i posiekane jajko. Umyte, obrane, bez gniazda nasiennego drobniutko posiekane jabłko, wymieszać . Podawać  do wędlin i jajek.

Sos szczypiorkowy Iwony

Składniki: ½ pęczka szczypiorku sok z cytryny 200 ml gęstej kwaśnej  śmietany sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Szczypiorek drobniutko posiekać, doprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut, następnie wymieszać ze śmietaną. Podawać z wędliną.

Sałata z pomarańczami

Składniki: 2-3 główki sałaty 2 pomarańcze 4 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki a obrane pomarańcze podzielić na cząstki. Następnie olej wymieszać z octem oraz musztardą. Polać sałatkę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.