Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sos do mięs

Sałatka z morelami z kawałkami migdałów

Składniki: 50 dag moreli 5 dag migdałów sos: 2 żółtka 4 łyżki cukru 1 kieliszek do wina soku z czarnych porzeczek Sposób wykonania: Morele  pokroić w kostkę i przełożyć do salaterki. Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem. Gdy składniki się połączą wlać jeszcze wino. Wymieszać i polać brzoskwinie. Na koniec posypać posiekanymi migdałami.

Sos cytrynowy na winie

Składniki: 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 szklanka białego wina skórka cytrynowa 5 dag konfitur, np. z wiśni 1/2 cytryny  Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem. Następnie nie przerywając ucierania dodawać stopniowo wino, konfitury oraz sok z cytryny. Pod koniec wrzucić jeszcze skórkę cytrynową.

Surówka jesienna z warzyw

Składniki: 40 dag ulubionych warzyw 2 ogórki kwaszone 2  pomidory posiekana zielenina 2 jabłka sól pieprz papryka cukier kilka łyżek oleju musztardy sok z cytryny Sposób wykonania: Warzywa pokroić na kawałki, ogórki w plasterki, jabłka w kostkę a pomidory na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie musztardę wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, solą,…

Gęsty sos do sałatek

Składniki: 2 łyżki tartego chrzanu 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny l 1 ½ szklanki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Chrzan wymieszać z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i śmietaną. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.