Składniki: 2 łyżki posiekanej rzeżuchy 3 łyżki oleju sok z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania: Do olej wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny. Następnie dodać posiekana rzeżuchę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Tag: sos do mięs
Listy
Sos chrzanowy z jabłkiem
by Sylwia Orzoł • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl chrzanu 1 winne jabłko 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki białego wytrawnego wina 3 suszone śliwki 1 łyżka płatków migdałowych sól pieprz Sposób wykonania: Obrane jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach po czym dodać go do chrzanu. Dodać jeszcze oliwę, sok z cytryny, posiekane migdały…
Listy
Tzatziki
by Grażyna Wolniak • • 0 Comments
Składniki: 1 op jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki suszonych ziół ogórek sól pieprz Sposób wykonania: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach po czym dodać go do jogurtu. Następnie zioła i czosnek posiekać i również dodać do jogurtu. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Sos kimizu
by Justyna Niedziółka • • 0 Comments
Składniki: 3 żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki octu winnego 1 łyżka wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki pasty wasali szczypta soli Sposób wykonania: Do miski przełożyć żółtka, cukier, ocet winny, wodę, mąkę ziemniaczaną, wasali oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksować trzymając miskę w kąpieli wodnej. Wówczas zestawić z ognia i schłodzić w misce…
Listy
Sos kawiorowy
by Kacper Węsierski • • 0 Comments
Składniki: 2 żółtka 1 łyżka kawioru 2 łyżki oleju ½ cytryny 1 łyżeczka posiekanej cebuli sól cukier Sposób wykonania: Ugotowane żółtka utrzeć razem z olejem oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Na koniec dodać posiekaną cebulę oraz kawior. Dokładnie wymieszać.