Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: smaczne

Marynowane owoce dzikiej róży

Składniki: 1 kg owoce ½ l octu winnego ½ kg cukru Sposób wykonania: Cukier zalać octem winnym i podgrzewać na małym ogniu, aż powitanie gesty syrop. Wówczas włożyć owoce przekrojone na połówki. Trzymać na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste dość często mieszając. Następnie odstawić owoce na dwa dni. Po tym czasie ponownie smażyć…

Dżem z płatków różanych

Składniki: ½ kg płatków dzikiej róży ½ kg cukru 1 cytryna Sposób wykonania; Płatki róż skropić sokiem z  cytryny i zasypać szklanką cukru. Wówczas całość dokładnie utrzeć. Z reszty cukru i ½ szkl wody ugotować syrop po czym gdy jest jeszcze gorący włożyć masę z różaną. Dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu cały czas…

Borowiki pasteryzowane

Składniki: 1 kg borowików 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby zasypać solą i odstawić na całą noc. Następnego dnia osaczyć z puszczonego soku i przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować około 30 minut. Przed podaniem podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni przez około 15 minut.

Rydze pasteryzowane

Składniki: 1 kg rydzów 1 szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wlać do garnka i włożyć do niej grzyby. Dusić na małym ogniu do momentu, aż oliwa stenie się przejrzysta. Wówczas przełożyć grzyby do słoików i polać je sosem  duszenia. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.