Składniki: 1 kg jabłek ½ kg rodzynków Sposób wykonania: Jabłka umyć i pokroić na kawałki po czym wrzucić je do gęsiora. Wlać 5 litrów wody i odstawić na cały tydzień w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przecedzić przez gazę i rozlać do butelek. Szczelnie zakręcić.
Tag: smaczne
Listy
Marynowane owoce dzikiej róży
by Edyta Ślusarz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoce ½ l octu winnego ½ kg cukru Sposób wykonania: Cukier zalać octem winnym i podgrzewać na małym ogniu, aż powitanie gesty syrop. Wówczas włożyć owoce przekrojone na połówki. Trzymać na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste dość często mieszając. Następnie odstawić owoce na dwa dni. Po tym czasie ponownie smażyć…
Listy
Dżem z płatków różanych
by Krzysiek Słotwiński • • 0 Comments
Składniki: ½ kg płatków dzikiej róży ½ kg cukru 1 cytryna Sposób wykonania; Płatki róż skropić sokiem z cytryny i zasypać szklanką cukru. Wówczas całość dokładnie utrzeć. Z reszty cukru i ½ szkl wody ugotować syrop po czym gdy jest jeszcze gorący włożyć masę z różaną. Dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu cały czas…
Listy
Borowiki pasteryzowane
by Karol Blicharski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg borowików 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby zasypać solą i odstawić na całą noc. Następnego dnia osaczyć z puszczonego soku i przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować około 30 minut. Przed podaniem podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni przez około 15 minut.
Listy
Rydze pasteryzowane
by Karol Blicharski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg rydzów 1 szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wlać do garnka i włożyć do niej grzyby. Dusić na małym ogniu do momentu, aż oliwa stenie się przejrzysta. Wówczas przełożyć grzyby do słoików i polać je sosem duszenia. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.