Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: smaczne

Sos miodowo-winny do ryb

Składniki: 1 cebula łyżka masła kieliszek czerwonego wina 1 łyżka miodu imbir mielony cytryna sól pieprz Sposób wykonania: Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas podlać ją winem i dusić do miękkości cebuli. Całość dokładnie rozetrzeć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem oraz sokiem z cytryny.

Marynata pomidorowa do śledzi

Składniki: 1/2 szklanki oleju 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 cytryna 4 łyżki miodu garstka rodzynek 4 duże  cebule Sposób wykonania; Cebule poszatkować po czym zeszklić na rozgrzanym oleju. Wówczas dodać przecier pomidorowy, miód oraz rodzynki. Całość wymieszać, potrzymać chwilę na ogniu po czym zdjąć z ognia do ostygnięcia. Na koniec doprawić do smaku sokiem z…

Makowiec z jabłkiem

Składniki: 30 dag maku 30 dag jabłek 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła bakalie Sposób wykonania; Mak sparzyć wrzątkiem po czym zemleć go 2 krotnie. Dodać masło oraz cukier i całość dokałdnie utrzeć. Następnie dodać jeszcze żółtka, starte jabłka, kaszę, proszek do pieczenia oraz…

Piernik z orzechami

Składniki: ½  kilograma mąki pszennej szklanka miodu 15 dag cukru 10 dag masła pół szklanki piwa 10 dag orzechów 5 jajek przyprawa do piernika proszek do pieczenia Sposób wykonania: Do rondleka wsypać 2 łyżki cukru i trzymać na małym ogniu aż się zarumieni, wówczas zalać go piwem i dodać pozosały cukier oraz miód. Całość dokałdnie…

Kluski z makiem i bakaliami

Składniki: ½  mąki 2 jajka ½ szklani maku 4 łyżki miodu garść rodzynek i orzechów 4 łyżki słodkiej śmietany sól Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka i dodać odorbinę wody. Całość dokałdnie zagnieść na twarde ciasto. Rozwałkować je i pokroić na kluseczki. Ugotować je w osolonej wodzie. W między czasie mak sparzyć wrzątkiem a potem…