Składniki:
- ½ kilograma mąki pszennej
- szklanka miodu
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- pół szklanki piwa
- 10 dag orzechów
- 5 jajek
- przyprawa do piernika
- proszek do pieczenia
Sposób wykonania:
- Do rondleka wsypać 2 łyżki cukru i trzymać na małym ogniu aż się zarumieni, wówczas zalać go piwem i dodać pozosały cukier oraz miód.
Całość dokałdnie wymieszać i dorpowadzić do wrzenia.
Wówczas wrzucić resztę przypraw i zestawić z ognia do ostygnięcia.
W między czasie masło utrzeć razem z pozostałym cukrem i żółtkami po czym nie przerywajac uceriania dodawać stopniowo miodową masę, orzechy,oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gdy skałdniki się połączą dodać na koniec białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wsyamrowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Wstawić do pierkanika rozgzranego do 190 stopni i piec około godizny.