Składniki: 1 sprawiony karp/ około 1 kg/ 20 dkg pieczarek 3 pomarańcze 4 dkg masła 2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz do smaku bułka tarta garść świeżych listków mięty Sposób przyrządzenia: Pomarańcze sparzyć, pokroić w plastry razem ze skórką. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Sprawioną rybę ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu…
Tag: słodkowodne
Listy
Dorada w soli Iwony
by Iwona podgórna • • 0 Comments
Listy
Dorsz z pieczarkami w warzywach Iwony
by Iwona podgórna • • 0 Comments
Składniki: 4 kostki filetów z dorsza 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 duża cebula 8 pieczarek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Jarzyny umyć, obrać, poszatkować na grubej tarce, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. W rękawie do pieczenia ułożyć warstwami, na przemian, jarzyny wymieszane z pieczarkami i cebulą, rybę i tak do skończenia…
Listy
Dorsz pod kołderką Iwony
by Iwona podgórna • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z dorsza czerwona papryka 2-3 pomidory przyprawa do ryb 1 cebula 1 naturalny jogurt olej Sposób przyrządzenia: Filety z dorsza umyć, osączyć na papierowym ręczniku i posypać przyprawą do ryb wg/ uznania, zalać jogurtem na około 2 godziny. Po tym czasie obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Przygotować formę do zapiekania,…
Ryby
Miętus
by tinca • • 0 Comments
Miętus (Lota lota), jako jedyny przedstawiciel rodziny dorszowatych, zamieszkuje wody słodkie. Z wyglądu przypomina nieco dorsza. Ciało miętusa jest wydłużone, walcowate, w przekroju owalne,pokryte niewielką łuską, ubarwione oliwkowozielono z białawym wzorem na bokach Charakterystyczną cechą są również płetwy : z dwóch płetw grzbietowych, tylna jest bardzo długa, bo sięga do połowy ciała, a przednia –…