Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: slodkości

Toruński piernik

Składniki: 1 kg żytniej mąki 1/2 kg miodu pół łyżeczki sody oczyszczonej jajko mały kieliszek spirytusu przyprawa do pierników szklanka lekko przesiekanych orzechów włoskich i migdałów Sposób wykonania: Miód z dodatkiem przyprawy do piernika rozpuścić w rondelka na małym ogniu, wówczas przelać do mąki. Dodać jeszcze spirytus, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w odrobinie wody oraz wbić…

Placek ze śliwkami

Składniki: 11/4 szklanki mąki 8 łyżek cukru 13 dag margaryny 3 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg śliwek cukier wanilinowy cukier puder tłuszcz tarta bułka do formy Sposób wykonania: Margarynę utrzeć razem z jajkami i cukrem po czym na koniec dodać jeszcze mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przelać…

Babka na czarno

Składniki: 21/2 szklanki mąki 10 dag margaryny 1 szklanka cukru 2 jaja 2 szklanki mleka 3-4 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz tarta bułka Sposób wykonania: Margarynę, jajka oraz cukier dokładnie ze sobą utrzeć po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę, kakao, mleko oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie…

Babka kakaowa Kingi

Składniki: 1 szklanka mąki 10 dag margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 jaja 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz tarta bułka Sposób wykonania: Margarynę z dodatkiem cukru dokładnie ze sobą utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec…

Białkowe ciasto

Składniki: 3 szklanki mąki szklanka białek szklanka oleju słonecznikowego 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki letniego mleka łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy tłuszcz tarta bułka Sposób wykonania: Białka z dodatkiem cukru ubić na sztywno po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę, olej, mleko oraz proszek do pieczenia. Gdy składniki się połączą przelać…