Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Toruński piernik

Składniki:

  • 1 kg żytniej mąki
  • 1/2 kg miodu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • jajko
  • mały kieliszek spirytusu
  • przyprawa do pierników
  • szklanka lekko przesiekanych orzechów włoskich i migdałów

    Sposób wykonania:

    Miód z dodatkiem przyprawy do piernika rozpuścić w rondelka na małym ogniu, wówczas przelać do mąki.
    Dodać jeszcze spirytus, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w odrobinie wody oraz wbić jajko.
    Całość dokładnie wyrobić po czym dodać jeszcze migdały oraz orzechy.
    Powstałe ciasto przełożyć do blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 1 godziny.
    Po upieczeniu zawinąć ciasto w ściereczkę i odłożyć na 3 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *