Składniki: 4 łyżki płatków migdałowych 1 szkl. śmietanki kremowej łyżeczka cukru pudru zagęstnik 0,75 l pokrojonych śliwek 4 łyżeczki cukru pudru 4 łyżki słodkiej śliwowicy Sposób wykonania: Śliwki przełożyć do pucharków po czym oprószyć je cukrem pudrem i skropić śliwowicą. Pucharki przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. W miedzy czasie migdały uprażyć na…
Tag: śliwki
Listy
Deser po królewsku
by Anastazja Możejko • • 0 Comments
Składniki: 32 śliwki węgierek 1 szkl. rodzynek 1 szkl. śmietanki kremowej zagęstnik 2 łyżki płynnego miodu 4 łyżki białego deserowego wina 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Śliwki przekroić na połówki i wydrążyć z nich pestki. Następnie sok z cytryny, wino ora miód zmiksować razem i polać śliwki. Owinąć folią aluminiową iw stawić do…
Listy
Orzechowy puch ze śliwkami
by Agata Sieracka • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. rozdrobnionych orzechów włoskich 1 szkl. rozdrobnionych czerstwych biszkoptów śliwki węgierki bita śmietana Sposób wykonania: Orzechy oraz biszkopty wymieszać ze sobą. Następnie na dno pucharka wlać odrobinę śmietany na nią wysypać cześć orzechów z biszkoptami i przykryć śmietaną i tak do skończenia składników. Ostatnią warstwą powinna być śmietana, w która wbić kawałki śliwek…
Listy
Węgierki w jogurcie z miodem
by Dawid Pohl • • 0 Comments
Składniki: 6 śliwek węgierek 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki miodu 1 szkl. jogurtu naturalnego listki mięty Sposób wykonania: Śliwki pokroić na cieniutkie paseczki, które przełożyć na dno pucharków i polać je miodem. Następnie jogurt lekko ubić i zalać nim śliwki. Całość posypać orzechami i udekorować listkami mięty. Schłodzić w lodówce.
Przekąski
Bekonowe koreczki z pomidorkiem i śliwkami
by Marta Pawlina • • 0 Comments
Składniki: 12 małych pomidorków 12 śliwek suszonych bez pestek 12 długich, cienkich plastrów bekonu (boczku ) 2 łyżki oleju tymianek świeża bazylia Sposób wykonania: Pomidory naciąć na krzyż po czym do każdego pomidorka wbić śliwkę w miejsce nacięcia. Całość owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczka. Następnie oprószyć tymiankiem i zarumienić na rozgrzanym tłuszczu. Na sam…