Składniki: filety śledziowe małosolne mleko Sos: 1 szklanka ketchupu 1/8 szklanki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 ogórek konserwowy lub kiszony ½ papryki konserwowej zielonej (ostrej) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie stałe składniki sosu drobno pokroić, wymieszać z ketchupem i oliwą. Przyprawić do smaku. Wykonanie finalne: Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem. Po wypłukaniu…
Tag: śledziowe
Zakąski
Filety śledziowe w sosie tatarskim
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: filety śledziowe małosolne mleko Sos: 200 ml majonezu 150 ml śmietany 2 ogórki konserwowe garść marynowanych pieczarek sól, biały pieprz Opcjonalnie: kilka kaparów jajko gotowane parmezan tarty por Sposób przyrządzenia: Wszystkie stałe składniki sosu kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z majonezem i kwaśną śmietaną. Wykonanie finalne: Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem. Po…
Porady i Ciekawostki
Śledzia naszego powszedniego…..
by marek • • 0 Comments
Śledzie należą do ryb najczęściej odławianych i do najważniejszych w rybołówstwie światowym. Mięso śledzi jest delikatne, ale tłuste.Już od wieków śledź jest najważniejszą przemysłową rybą północnego Atlantyku. Kiedyś sądzono, że żyjące w nim populacje tej ryby są jednorodne. Dzisiaj wiadomo, że tworzy ona różne biologiczne, nie mieszające się ze sobą populacje, charakteryzujące się odmienną porą, miejscem oraz warunkami tarła.