Składniki: 5 dag suszonych jabłek 2 łyżki skórki z pomarańczy 2 łyżki skórki z cytryny 4 saszetki herbaty malinowej miód Przygotowanie: Herbatę z malin zalewamy przegotowaną wodą. Następnie dorzucamy do niej skórkę z cytryny, pomarańczy i suszone jabłka. Po 5 minutach rozlewamy do filiżanek i słodzimy miodem. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
Tag: skorka z cytryny
Listy
Sorbet cytrynowy Marzeny
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: szklanka soku z cytryny 3 łyżki skórki z cytryny 3/4 szkl. cukru 1i1/2 szkl. wody białko jaja Przygotowanie: Wodę zagotowujemy z cukrem i startą skórką z cytryny. Tak powstały syrop studzimy i miksujemy razem ze skórkami, następnie przecedzamy przez drobne sitko. Z białek jaj ubijamy pianę i mieszamy ją delikatnie z sokiem z cytryny…
Listy
Sorbet cytrynowy
by Marzena Gad • • 0 Comments
Listy
Baba z ponczem
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl mąki pszennej 5 dag drożdży 1 szkl. cukru pudru ½ kostki masła 10 żółtek 50 g rumu szczypta soli 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej tłuszcz do formy 2 łyżki cukru 2 łyżki ciemnego rumu łyżka soku z cytryny kawałek skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając…
Listy
Jabłka zapiekane w orzechach
by Lidia Jędruch • • 0 Comments
Składniki: 4 Jabłka sok i starta skórka z 1 cytryny 2 łyżki miodu 50 g posiekanych orzeszków pistacjowych ¾ szkl. deserowego wina Sposób wykonania: Miód, posiekane orzechy oraz skórkę z cytryny utrzeć. Następnie jabłka obrać skroić sokiem z cytryny i natrzeć je orzechową pastą. Przełożyć jabłka do naczynia żaroodpornego . Podlać je winem i wstawić…