Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 1 szkl. cukru pudru
- ½ kostki masła
- 10 żółtek
- 50 g rumu
- szczypta soli
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- tłuszcz do formy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki ciemnego rumu
- łyżka soku z cytryny
- kawałek skórki pomarańczowej
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodać pokruszone drożdże, sól, mąkę oraz rum.
Całość dokładnie wymieszać około 10 minut.
Po tym czasie dodać jeszcze płynne ciepłe masło.
Jeszcze raz wszystkie składniki połączyć i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętości, wówczas wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 1 godziny.
W między czasie do ½ szkl. wody dodać skórkę pomarańczową i cukier.
Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając aby cukier się rozpuścił, wówczas dodać sok z cytryny i gotować ostanie 2 minuty.
Po tym czasie wyjąć skórkę pomarańczową a dodać rum.
Wymieszać i odstawić do ostygnięcia po czym polać babkę.