Składniki:
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 1 szkl bulionu
- kieliszek białego wytrawnego wina
- skórka i sok z cytryny
- 4 żółtka
- sól
Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżka rodzynków skórka z jednej cytryny kilka listków mięty Sposób wykonania: Do wyparzonej butelki włożyć opłukane listki mięty, drobno pokrojona skórkę z cytryny oraz rodzynki. Zalać całość octem winnym, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. Po tym czasie ocet przecedzić, przelać do butelki i przechowywać w…
Składniki: 1 ½ kg wieprzowiny od szynki 3 łyżki startego razowego chleba skórka cytrynowa sól Marynata: 1 szkl octu ½ szkl oliwy z oliwek 1 szkl madery 1 cebula 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonego estragonu sól pieprz Sposób wykonania: Ocet wymieszać z oliwą z oliwek. Dodać maderę, posiekaną cebulę, listek laurowy oraz estragon. Ponownie…
Składniki: 4 żółtka 1/3 szkl cukru 1 szkl białego wytrawnego wina 1 łyżeczka skórki z cytryny Sposób wykonania: Do żółtek dodać cukier i w kąpieli wodnej cały czas ubijać. Stopniowo wlewając wino aż zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku skórką z cytryny. Sos przygotować bezpośrednio przed podaniem.