Składniki: bulwa kopru włoskiego 50 g makaornu 40 g chudej wędliny 2 łyzeczki oleju oct winny pieprz szczypiorek Sposób wykonania; Obrany koper zetrzeć ma tarce. W między czasie makaorn ugotować według opsiu na opkowaniu. Wędlinę pokroić w kostkę. Wszytskie skałdniki wymieszać ze sobą. Natsępnie skropić olejem wymieszanym z octem winnym. Doprawić do smku pieprzem i…
Tag: składniki
Listy
Sałatka z papryki, pomidora i sera
by Wanda • • 0 Comments
Składniki: 3 papryki 2 pomidory ogórek pęczek koperku 4 plasterki żółtego sera sól pieprz Sposób wykonania: Papryki pokroić w paseczki, pomidory na cząstki a ogórka w plasterki. Dodać jeszcze posiekany koperek i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec posypać serem pokrojonym w paseczki.
Listy
Kluski z grysiku do zup
by Julia Klocek • • 0 Comments
Składniki: 30 g grysiku 20 g masła jajko sól olej Sposób wykonania: Jajko roztrzepać po czym dodać do niego grysik i szczyptę sol. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. W między czasie utrzeć masło i dodać do go masy grysikowej. Całość dokładnie utrzeć. Z powstałego ciasta nabierać łyżką kawałki, które obtoczyć w oleju…
Listy
Zupa ziemniaczana z szynką
by Wanda Czekaj • • 0 Comments
Składniki: 75 dag ziemniaków 2 cebula 3 łyżki oleju 10 dag szynki 10 dag suszonych śliwek ½ l bulionu z kostki puszka czerwonej fasoli 4 łyżki śmietany łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz ostra papryka Sposób wykonania; Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną szynkę i śliwki, przesmażyć. Wówczas wyjąć je a na tą sama patelnie wrzucić…
Listy
Sałatka kalafiorowa z jajkiem
by Dominika Mazela • • 0 Comments
Składniki: 1 kalafior 1 ½ łyżki soli 3 jajka ugotowane na twardo 3 ząbki czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki natki pietruszki Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki, które ugotować w osolonej wodzie. W między czasie jajka pokroić na cząstki a czosnek i natkę pietruszki posiekać po czym dodać do odcedzonego kalafiora. Całość…