Składniki: 4 przekrojone wzdłuż na połowy ogony langusty 1 oczyszczony, pokrojony w kostkę ananas 2 oczyszczone, pokrojone w plastry owoce caramboli 2 szklanki wody 4 oczyszczone, pokrojone papryczki chili 8 pokrojonych w plastry szalotek 6 pokrojonych na połowę ząbki czosnku kilka plastrów imbiru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki,…
Tag: składniki
Listy
Konfitury z caramboli i żurawin
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 2 oczyszczone, pokrojone owoce caramboli 1,25 szklanki soku z pomarańczy 1 szklanka brązowego cukru 30 dkg oczyszczonych żurawin 1 łyżeczka tartego imbiru laska cynamonu 1 ziele angielskie Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie doprowadzić do wrzenia sok z pomarańczy, dodać cukier, ziele angielskie, cynamon, gotować 5 minut. Dodać imbir, żurawiny i obrane, pokrojone…
Listy
Sałata ze szpinaku, caramboli i orzechów pistacjowych
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 1 pokrojony w plastry owoc caramboli 1 oczyszczona z nasion pokrojona czerwona papryka 1/3 szklanki rozgniecionych orzechów pistacjowych 15 dkg dokładnie umytych liści młodego szpinaku 1 łyżka sezamu sos imbirowy Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sałatki wymieszać, odstawić na 30 minut i podawać.
Listy
Filet z kurczaka z owocami caramboli i orzechami pistacjowymi
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z kurczaka 2 owoce caramboli ½ szklanki orzechów pistacjowych ½ posiekanej szalotki 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżka posiekanej naci kolendry szczypta otartej skórki cytrynowej 2 łyżki soku z limonki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć. Owoce caramboli oczyścić, pokroić w plastry, połowę orzechóe posiekać. W blenderze zmiksować…
Listy
Carambola , gwiezdny owoc przygotowanie do spożycia
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Carambola zwana jest z uwagi na swój kształt gwieździstym owocem. Kupując owoce carambola starajmy się wybierać owoce o kolorze żółto jasnozielone. Kolor grzbietów ramion gwiazd mogą być lekko brązowe. W dotyku owoc musi być wyczuwalnie jędrny, a zapach przyjemny. Zielone owoce należy przechowywać w plastikowym worku przez kilka dni. Brązowe plamy świadczą o tym że…