Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: składniki

Langusty z ananasami i caramboli

Składniki: 4 przekrojone wzdłuż na połowy ogony langusty 1 oczyszczony, pokrojony w kostkę ananas 2 oczyszczone, pokrojone w plastry owoce caramboli 2 szklanki wody 4 oczyszczone, pokrojone papryczki chili 8 pokrojonych w plastry szalotek 6 pokrojonych na połowę ząbki czosnku kilka plastrów imbiru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki,…

Konfitury z caramboli i żurawin

Składniki: 2 oczyszczone, pokrojone owoce caramboli 1,25 szklanki soku z pomarańczy 1 szklanka brązowego cukru 30 dkg oczyszczonych żurawin 1 łyżeczka tartego imbiru laska cynamonu 1 ziele angielskie Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie doprowadzić do wrzenia sok z pomarańczy, dodać cukier, ziele angielskie, cynamon,  gotować 5 minut. Dodać imbir, żurawiny i obrane, pokrojone…

Filet z kurczaka z owocami caramboli i orzechami pistacjowymi

Składniki: 4 filety z kurczaka 2 owoce caramboli ½ szklanki orzechów pistacjowych ½  posiekanej szalotki 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżka posiekanej naci kolendry szczypta otartej skórki cytrynowej 2 łyżki soku z limonki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć. Owoce caramboli oczyścić, pokroić w plastry, połowę orzechóe posiekać. W blenderze zmiksować…

Carambola , gwiezdny owoc  przygotowanie do spożycia

Carambola zwana jest z uwagi na swój kształt gwieździstym owocem. Kupując owoce carambola starajmy się wybierać owoce o kolorze żółto jasnozielone. Kolor grzbietów ramion gwiazd mogą być lekko brązowe. W dotyku owoc musi być wyczuwalnie jędrny, a zapach przyjemny. Zielone owoce należy przechowywać w plastikowym worku przez kilka dni. Brązowe plamy świadczą o tym że…