Składniki: 1 szklanka sosu białego 35 ml wywaru z raków 25 ml wywaru z grzybów 25 g pasty pomidorowej 25 gr masła 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Do wrzącego białego sosu dodać pozostałe składniki, podgrzewać mieszając aż masło się rozpuści. Skorygować smak solą, pieprzem i sokiem cytrynowym, przecedzić przed podaniem przez gęste sito.
Tag: składniki
Listy
Sos do cielęciny i drobiu
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka białego sosy 7 dkg przecieru pomidorowego 5 dkg masła Sposób przyrządzenia: Do wrzącego białego sosu dodać przecier pomidorowy, podgrzewać mieszając 5 minut, skorygować smak solą i pieprzem. Przecedzić przez sito, dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści.
Listy
Sos ciemny
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka klarownego bulionu mięsnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, smażyć mieszając, aż dobrze się zarumieni, ale nie przypali. Dodać zimny bulion i przyprawy, mieszając doprowadzić do wrzenia. Przecedzić przez sito aby usunąć ewentualne grudki. Sos ten stanowi bazę do przyrządzania innych…
Listy
Sos biały
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka klarownego bulionu mięsnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, smażyć chwilę mieszając, nie rumienić. Dodać zimny bulion i przyprawy, mieszając doprowadzić do wrzenia. Przecedzić przez sito aby usunąć ewentualne grudki. Sos ten stanowi bazę do przyrządzania innych sosów.
Listy
Rambutan przygotowanie do spożycia
by Ewelina Rogalska • • 0 Comments
Rambutan jest uprawiany w Tajlandii, Malezji, Filipinach i Australii. Występują w odmianie czerwonej i żółtej (malezyjska). Kupując owoce rambutan wybieramy owoce o jasnoczerwonej skórce. Lekkie żółte i pomarańczowe przebarwienia są dopuszczalne. Nie należy kupować owoców o poczerniałej skórce i „włosów”. Owoce rambutanu są bogate w witaminy C, w miedź, magnez, potas, wapń, żelazo. Układamy…