Składniki: 1 kg botwinki po kilka gałązek kopru i szczypiorku pół łyżeczki kwasku cytrynowego łyżeczka cukru łyżeczka soli Sposób wykonania: Botwinkę i zieleninę posiekać. Dodać przyprawy i delikatnie podgrzać na małym ogniu. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować godzinę.
Tag: składniki
Listy
Zupa cebulowa
by Karina Dombrowska • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg cebuli 2 łyżki oliwy vegeta 4 łyżki słodkiej śmietanki biały pieprz cukier sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas zalać 2 l wody i trzymać na ogniu około 20 minut. Po tym czasie zupę przecedzić i doprawić do smaku Vegetą, solą, pieprzem oraz cukrem. Pod koniec wlać…
Listy
Zupa czosnkowa
by Urszula Lechowicz • • 0 Comments
Listy
Sałatka z pekińskiej, moreli i pomarańczy
by Olga Wasik • • 0 Comments
Składniki: 40 dag kapusty pekińskiej 2 pomarańcze 4 morele suszone 100 ml soku pomarańczowego 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki majonezu sok z cytryny pieprz Sposób wykonania; Kapustę poszatkować, obrane pomarańcze podzielić na cząstki a morele pokroić na mniejsze kawałki. Następnie majonez wymieszać z musztardą, sokiem z pomarańczy i cytryny. Doprawić jeszcze do smaku pieprzem i…
Listy
Surówka z kiszonej kapusty i śliwek
by Ilona Lisiak • • 0 Comments
Składniki: 50 dag niezbyt kwaśnej kiszonej kapusty marchewka 15 dag suszonych śliwek kalifornijskich jabłko 10 dag kiełków sojowych łyżka oleju słonecznikowego łyżka majonezu łyżeczka cukru, pieprz Sposób wykonania; Do kiszonej kapusty dodać startą na tarce marchewkę oraz śliwki i jabłka pokrojone na małe kawałki. Następnie olej wymieszać z majonezem, cukrem oraz pieprzem. Sosem polać sałatkę…