Składniki: 50 dag pieczarek 3 ząbki czosnku 2 łyżki cukru 80 ml octu winnego 2 łodygi selera naciowego 2 opakowania małych kulek mozzarelli 2 opakowania pierożków tortellini (najlepiej ze szpinakiem i ricottą) posiekana natka pietruszki pęczek świeżej bazylii świeżo starty parmezan sól świeżo zmielony czarny pieprz Sposób wykonania: Tortillini ugotować według opisu na opakowaniu po…
Tag: składniki
Listy
Sos beszamelowy Urszuli
by Urszula Jelińska • • 0 Comments
Składniki: 5 łyżek masła 5 łyżek mąki 3 szklanki mleka sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa 2 łyżki startego żółtego sera Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę cały czas mieszając po czym rozprowadzić ja mlekiem. Trzymać na małym ogniu aż sos stanie się gęsty. Wówczas dodać ser i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką…
Listy
Sałatka z cebuli i ogórków
by Jacek Kurpiewski • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg cebuli 20 dkg ogórków kwaszonych lub konserwowych 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej drobnej fasolki 2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego 3 łyżki oleju sojowego 1 łyżka musztardy 1 żółtko sól i cukier do smaku Sposób wykonania: Cebulę pokroić w krążki. Następnie ogórki pokroić na plasterki. Dodać ugotowaną fasolę oraz posiekany szczypiorek. Natomiast musztardę…
Listy
Surówka z kapusty, pomidorów i jajka
by Ada Wojtkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1/2 główki białej kapusty 2-3 pomidory 2 jajka na twardo koperek majonez śmietana sól, cukier Sposób wykonania: Kapustę poszatkować. Następnie pomidory i jajka pokroić na cząstki. Natomiast majonez wymieszać ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Sosem polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać.
Listy
Sałatka z pora, marchewki i jabłka
by Renata Konik • • 0 Comments
Składniki: 2-3 pory-białe części 2 marchewki 2 jabłka majonez jogurt śmietana sól cukier pieprz Sposób wykonania: Pory pokroić na krążki. Następnie obrane marchewki zetrzeć na tarce. A jabłka pokroić w kostkę lub również zetrzeć na tarce. Dodać jeszcze odrobinę śmietany i jogurt aby składniki mogły się połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem