Składniki:
• szklanka kwasu z ogórków
• kostka bulionu wołowego
• łyżeczka vegety
• 10 dag śmietany
• łyżka mąki
• 20 dag cienkiej kiełbasy
• łyżka zieleniny
• ząbek czosnku
• pieprz
Składniki: • duża porcja włoszczyzny • szklanka zakwasu • 25 dag białej kiełbasy • pół szklanki śmietany • 3 jaja • łyżka startego chrzanu • ząbek czosnku • 3 liście laurowe • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego • łyżeczka majeranku • sól Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać półtora litra wody, włożyć włoszczyznę i gotować.…
Składniki: • 4 małe chleby o średnicy około 12 cm • 1 marchewka • 1 seler • 1 cebula • 500 ml zakwasu na żurek • 1 białko • 2 suszone podgrzybki • 2 liście laurowe • 3 ziarna ziela angielskiego • 2 łyżki śmietany • 2 ząbki czosnku • szczypta majeranku • sól Sposób…
Składniki: • 400 g mrożonego zielonego groszku • 1,5 l wywaru z warzyw (może być bulion z kostki) • 1 cebula • 2 żółtka • 4 łyżki śmietany 36% • 2 łyżki masła • koperek • grzanki przyprawy: • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Groszek rozmrozić. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle. Dodać groszek, podsmażyć. Dodać…