Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: składniki na zupę

Czernina

Składniki: 10 dag żeberek wieprzowych pęczek włoszczyzny 2 jabłka 5 dag suszonych śliwek 1 szklanka krwi z kaczki łyżki utartego na tarce piernika łyżka octu (10%) goździki, cynamon, majeranek, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Żeberka umyć i oczyścić, zalać 3 szklankami wody, osolić i gotować. Krew z kaczki wymieszać z octem i utartym piernikiem. Umyte śliwki…

Żur na wędzonce

Składniki:

• szklanka zakwasu
• duża porcja włoszczyzny
• litr wywaru z gotowanej wędzonej szynki lub boczku
• pół szklanki śmietany
• 2 jaja
• łyżka mąki
• 2 – 3 ząbki czosnku
• szczypta majeranku
• sól

Zupa pomidorowo-paprykowa ( zimowa )

Składniki:

  • 250-300g wołowiny na zupę
  • cienkie paróweczki
  • jarzyny: marchewka, pietruszka, por, seler i kapusta ( może być mrożona mieszanka )
  • pomidory z papryką z puszki ( 2x400g netto )
  • makaron ( kokardki najlepsze )
  • śmietana
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • bazylia, szczypta estragonu
  • natka pietruszki

Zupa puree z wątróbki

Składniki: 40 dag wątroby wieprzowej 5 dag masła 1 łyżka mąki wywar mięsny 2 żółtka sól Sposób przyrządzenia: Wątróbkę oczyścić, drobno posiekać, poddusić na maśle, oprószyć mąką i dalej dusić. Następnie zalać ją wywarem mięsnym i ugotować do miękkości. Przetrzeć przez sito i jeszcze raz zagotować w wywarze. Posolić. Roztarte żółtka wlać do wazy i…