Najlepszy jest bulion, gdy się poprzednio ugotuje rosół z kości cielęcych lub wołowych. Na 6 filiżanek wziąć 5 deka bulionu, pokrajać w kostki, wrzucić w rosół i niech się parę razy zgotuje. Można go także gotować na smaku z włoszczyzny lub na czystej wodzie, lecz w takim razie trzeba trochę więcej bulionu, trochę soli, można…
Składniki: – 3 l jasnego, lekkiego piwa – 1 l wody – 3 goździki – łyżeczka cynamonu w proszku lub kory cynamonowej – 4 żółtka – 10 dag cukru – kostka tłustego twarogu Sposób przyrządzenia: Gotujemy wodę, dodajemy do niej piwo i korzenie (goździki i cynamon), to się powinno zagotować. – – W międzyczasie trzemy…
Składniki: 50 dag dojrzałych pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 mały surowy ogórek 2 strąki papryki (zielona i czerwona) 1 łyżka świeżej oliwy dobrego gatunku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory, obrany ogórek i jedną cebulę zmiksować w mikserze. Paprykę, oraz drugą cebulę pokrajać na cienkie krążki, czosnek utrzeć z solą. Płynną masę…
*CYKL – przepisy mistrzów
Składniki: