Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: składniki na zupę

Botwinka

Składniki: • 6 średnich buraczków • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki soli • 1 łyżeczka vegety • kwasek cytrynowy • 2 duże garście liści botwiny • ewentualnie śmietanka • 4 jajka na twardo Sposób przyrządzenia: Buraki obrać, przekroić na połówki albo ćwiartki, ugotować z cukrem, solą i vegetą, dosypać kwasek cytrynowy do smaku. Umyć…

Bogracz

Składniki: • 25 dag łopatki, • 0,5 kg piersi z kurczaka, • 10 dag marchwi; • 10 dag selera; • 10 dag pietruszki; • por; • 10 dag pieczarek; • dwa pomidory; • duża cebula; • 10 dag kalafiora; • ziemniak; • papryka Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy w paski i smażymy na małej ilości tłuszczu.…

Barszcz wołyński

Składniki: • 1/2 kg mięsa wołowego lub kiełbasy, • 1/2 kg małych buraków ugotowanych poprzedniego dnia w skórkach, • 1 szklanka ugotowanej fasoli, • włoszczyzna z kapustą, • 4 ziemniaki, • sól, pieprz, • listek laurowy, • 1/2 szklanki śmietany, • zielenina Sposób przyrządzenia: Ugotować poprzedniego dnia mięso, wyjąć z wywaru, obrać z kości, pokroić…

Barszcz staropolski

Składniki:

• 2 l wywaru z mięsa i warzyw,
• 150 ml śmietany,
• 40 dag buraków,
• 20 dag kiełbasy,
• 10 dag marchwi,
• 10 dag selera,
• 10 dag pietruszki,
• 8 dag cebuli,
• tłuszcz,
• 2 dag mąki,
• zielenina,
• sól, pieprz

Barszcz małopolski

Składniki: • 2 l wywaru z kości i warzyw, • 20 dag wołowiny bez kości, • 40 dag buraków, • 150 ml śmietany, • 20 dag białej kapusty, • 2 dag suszonych grzybów, • 2 dag mąki, • 5 dag fasoli perłowej, • 4 dag ketchupu, • sól, pieprz, • liść laurowy, • ziele angielskie…