Składniki:
- 1szklanka przegotowanej ostudzonej wody
- ½ szkl czerwonego wytrawnego wina
- 10 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
Składniki: 1szklanka przegotowanej ostudzonej wody 2/3 szklanki octu winnego 10 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania; Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wówczas zamarynować wołowinę.
Składniki: 2 kg czerwonej papryki ½ litra octu 6% ½ litra wody 1 płaska łyżka soli 2 łyżki cukru lub jak woli się słodsze to 8 łyżek ziele angielskie pieprz liść laurowy Sposób wykonania: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia. Paprykę pokroić na mniejsze płaty, które ułożyć w słoiku po czym zalać…
Składniki 1 łyżka oleju 1 łyżka octu winnego 1 szczypta cząbru 1 szczypta majeranku ¼ łyżeczki ostrej papryki szczypta soli szczypta pieprzu Sposób wykonania: Olej wymieszać z octem, cząbrem, majerankiem i papryką. Następnie doprawić jeszcze solą oraz pieprzem.
Składniki: 1 łyżka posiekanego imbiru ½ szkl dżemu z gorzkich pomarańczy 2 łyżki płynnego miodu 2 łyzki ciemnego sosu 2 łyżki musztardy 1 szczypta chili Sposób wykonania: Miód wymieszać z sosem oraz musztardą. Następnie dodać imbir, dżem oraz chili. Całość dokładnie wymieszać.