Składniki:
- 8 jajek
- 100 g słoniny
- 50 g oscypka
- 2-3 łyki mleka
- 2-3 kromki razowego chleba
- sól
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Składniki: 4 jajka 2 łyżki mleka cebula 2-3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej sól 5 dag słoniny Sposób wykonania; Jajka roztrzepać z dodatkiem mleka i soli. Następnie słoninę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niej posiekaną cebulę, wówczas dodać kaszę gryczaną i wylać jajeczna masę. Trzymać na małym ogniu do ścięcia jaj.
Składniki: papryka cebula ½ pęczka natki pietruszki kostka twarożku odrobina majonezu słodka papryka w proszku Sposób wykonania: Twarożek rozdrobnić widelcem. Następnie paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę i natkę pietruszki posiekać. Dodać jeszcze majonez i całość dokładnie wymieszać aż powstanie konsystencja pasty. Doprawić szczyptą papryki w proszku.
Składniki: 20 dag półtłustego twarożku 2 czerwone papryki cebula natka pietruszki łyżka majonezu pieprz sól Sposób wykonania: Twarożek rozdrobnić widelcem. Następnie paprykę pokroić w drobną kostkę a cebule i natkę pietruszki posiekać. Dodać jeszcze majonez i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.