Składniki: ser ementaler 50 dag mąka 3 łyżki białe wino wytrawne 1,5 kieliszka gałka muszkatołowa utarta 1/2 łyżki Sposób przyrządzenia: Ementaler należy pokroić w drobne kawałki i dokładnie wymieszać go z mąką. Garnek należy natrzeć rozgniecionym czosnkiem, następnie postawić go na ogniu, wlać do niego wino. Gdy wino zacznie się gotować należy dodać do niego…
Tag: sery
Jajka
Pasta jajeczna domowa
by albertos • • 0 Comments
Składniki: jajka na twardo 4 sztuki szczypiorek 1 łyżeczka cebulka 2 plasterki majonez 2 łyżeczki sól pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka po ugotowaniu na twardo należy wystudzić i obrać ze skorupek, zmienić je, a następnie dodać do nich posiekany szczypiorek, cebulkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać do pieczywa. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki…
Jajka
Pasta z jajek Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: • jajka 5 sztuk • cebula 1/2 sztuki • majonez 7 łyżek • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka należy ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Cebule należy obrać, a następnie zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, podobnie jajko. Do cebuli i jajek należy dodać majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku…
Jajka
Jajka w wiosennym sosie
by albertos • • 0 Comments
Składniki: jajka 10 sztuk żółtka jaj 3 sztuki musztarda 2 łyżki śmietana 2 łyżki szczypiorek 1 łyżka rzodkiewka 3-4 sztuki ogórek zielony 1 sztuka sól Sposób przyrządzenia: Jajka należy ugotować na twardo, wystudzić je i obrać ze skorupek. Następnie należy je pokroić wzdłuż na połówki. Surowe żółtka należy roztrzepać, dodać do nich musztardę i śmietanę,…
Sery
Pasta serowa
by albertos • • 0 Comments
Składniki: ser biały twardy 20 dag masło 10 dag zielenina posiekana 3 łyżki jajka na twardo 3 sztuki sól pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka po ugotowaniu na twardo i ostudzeniu należy posiekać bardzo drobniutko. Ser należy zetrzeć lub utrzeć (w zależności od jego twardości). Masło należy utrzeć za pomocą kulki i połączyć je z serem oraz…