Składniki: 15 dag serka topionego 7 dag mielonych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Do serka topionego dodać zmielone orzechy i całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe pulpeciki, które obtoczyć w drobno posiekanych ziołach.
Tag: sery
Listy
Pesto z oliwkami i gorgonzolą
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: kilkanaście listków bazylii gałązka rozmarynu ½ szkl oliwy 15 zielonych oliwek 4 łyżki ziaren słonecznika ½ szkl sera grongonzola 2 ziarenka kardamonu 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Czosnek posiekać, dodać do niego ser, kardamon, słonecznik, oliwki, oliwę, rozmaryn oraz bazylię. Całość dokładnie zmiksować aby powstała gładka pasta. Doprawić do smaku…
Listy
Kulki serowe z orzechami włoskimi
by Kazimierz • • 0 Comments
Składniki: 15 dag serka topionego 7 dag mielonych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Posiekane zioła dodać do serka topionego. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe kulki, które obtoczyć w mielonych orzechach.
Listy
Bryndzowe pierogi
by Weronika • • 0 Comments
Listy
Ser Brie zapieczony na chlebie z przyprawami
by Kasia Nowak • • 0 Comments
Składniki: 2 serki Brie 1 mały chlebek (0,5 kg) na zakwasie (wiejski) 1 łyżka masła 1 łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki musztardy w proszku ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku ½ łyżeczki cukru Sposób przyrządzenia: Z chleba wykroić 2 plastry o grubości około 2,5 cm każdy, posmarować masłem, posypać częścią wymieszanych przypraw. Na każdym plastrze chleba ułożyć…