Składniki:
- ½ litra serwatki
- 1 średni ogórek
- 3 łyżki soku z cytryny
- mały pęczek posiekanego koperku
- sól, cukier do smaku
Składniki: 0,5 l wywaru mięsnego 1 l serwatki szczypta kminku ½ szkl. kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól Sposób wykonania: Wywar doprowadzić do wrzenia po czym dodać do niego serwatkę oraz szczyptę kminku. Następnie mąkę rozprowadzić odrobiną wywaru, połączyć jeszcze ze śmietaną i dodać do zupy. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze raz…
Składniki: 5 l mlecznej serwatki 200 g cukru 50 g drożdży miód Sposób wykonania: Serwatkę lekko podgrzać po czym wsypać do niej cukier oraz drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 6 godzin. Po tym czasie dodać miód. Całość wymieszać i schłodzić.