Składniki: 1 żółtko 1 łyżka musztarda sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku ½ szkl oleju roślinnego ¼ szkl startego sera szczypta pieprzu kajeńskiego sól pieprz Sposób wykonania; Do miseczka włożyć żółtko, dodać sok z cytryny, musztardę oraz czosnek. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę, wówczas nie przerywając ucierania dolewać stopniowo olej. Ucieramy do uzyskania…
Tag: ser
Listy
Ser Brie pieczony z borówkami
by Kasia Nowak • • 0 Comments
Składniki: 4 serki Brie 4 łyżki konfitury z borówek lub żurawiny Sposób przyrządzenia: Serki Brie układać w małych naczyniach do zapiekania posmarowanych olejem. Na każdą porcję nałożyć konfitury. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 15 minut.
Listy
Okoń w pikantnej, serowej panierce
by Katarzyna Wilk • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z okonia 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka tartego parmezanu 1 łyżka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki roztopionego masła Sposób przyrządzenia: W misce wymieszać bułkę tartą, parmezan, paprykę i bazylię. Lekko oprószone solą filety z okonia moczyć w roztopionym maśle i panierować w przygotowanej panierce. Piec w piekarniku…
Listy
Kalarepka w serowej skorupce
by Renata Lichota • • 0 Comments
Składniki: 4 młode kalarepy obrane, pokrojone w pół plastry o grubości 1 cm 2 łyżki oliwy 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka drobno tartego sera (Pecorino) Sposób przyrządzenia: Kalarepę wymieszać z oliwą i czosnkiem, odstawić na 15 minut. Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia rozłożyć w jednej warstwie pół plastry kalarepy każdy posypując równomiernie…
Listy
Botwinka zapiekana z jajkami i serem
by Sylwia Muras • • 0 Comments
Składniki: ½ pęczka botwinki 1 łyżeczka oliwy ½ pokrojonej w kostkę cebuli 2,5 szklanki tartego sera 4 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Botwinkę dokładnie wypłukać, osuszyć, posiekać wraz z łodygami. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć mieszając aż stanie się szklista, dodać posiekaną botwinkę, smażyć mieszając aż kawałki łodyg botwinki będą…