Składniki: 15 dag serka topionego 7 dag mielonych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Do serka topionego dodać zmielone orzechy i całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe pulpeciki, które obtoczyć w drobno posiekanych ziołach.
Tag: ser
Listy
Grzanki z owczym serem
by Danuta • • 0 Comments
Składniki: 8 kromek chleba 10 dag sera owczego 8 łyżek pszennej mąki razowej 2 jajka 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Z kromek odciąć skórki a miąższ uformować w kwadraty, złożyć po dwa przekładając je takim samym kwadratem sera. Następnie boki kromek zanurzyć w wodzie i obtoczyć w mące. Przełożyć…
Listy
Pesto z oliwkami i gorgonzolą
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: kilkanaście listków bazylii gałązka rozmarynu ½ szkl oliwy 15 zielonych oliwek 4 łyżki ziaren słonecznika ½ szkl sera grongonzola 2 ziarenka kardamonu 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Czosnek posiekać, dodać do niego ser, kardamon, słonecznik, oliwki, oliwę, rozmaryn oraz bazylię. Całość dokładnie zmiksować aby powstała gładka pasta. Doprawić do smaku…
Listy
Kulki serowe z orzechami włoskimi
by Kazimierz • • 0 Comments
Składniki: 15 dag serka topionego 7 dag mielonych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Posiekane zioła dodać do serka topionego. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe kulki, które obtoczyć w mielonych orzechach.
Listy
Pikantna zapiekanka
by Alicja • • 0 Comments
Składniki: 1 duży seler 1 jajko bułka tarta 25 dkg mięsa mielonego 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz do smaku 15 dkg ostrego żółtego sera Sposób wykonania: Seler umyć, obrać, pokroić w plasterki, panierować w jajku, bułce tartej, usmażyć na oleju. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć plastry selera. Mięso wymieszać z cebulką, przyprawić do smaku…