Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sardele

Sos z sardeli i oliwek

Składniki: 1,5 łyżki pasty sardelowej 4-5 łyżek oleju 2 łyżki zielonych oliwek 2 łyżki czarnych oliwek łyżeczka kaparów szczypta cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Sposób wykonania: Pastę sardelową utrzeć razem z sokiem z cytryny oraz olejem. Następnie dodać wydrylowane i pokrojone w cienkie paseczki oliwki oraz kapary. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.…

Pomidory faszerowane sardelami

Składniki: 4 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 filety sardeli 3 łyżki tartej bułki 1 jajko 8 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz listki bazylii Sposób wykonania: Pomidory przekroić na połówki po czym delikatnie wydrążyć miąższ do którego dodać rozgnieciony czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą oraz pokrojone filety sardeli.…

Chrupkie kanapki z serdelkami

Składniki: 4 kromki pieczywa pszennego 2 serdelki masło 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub plastry pomidora 1 łyżka tartego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Koncentrat pomidorowy wymieszać z żółtym serem. Serdelki obrać z osłonek, przekroić na połowę. Pieczywo lekko opiec na maśle. Na każdej kromce pieczywa ułożyć połówkę serdelka, ozdobnie posmarować pastą pomidorowo – serową, lub obłożyć…

Bułeczki z sardelami

Nakrajać cienko w formie serca lub ośmiokątnych kawałków bułeczki na mleku lub z pszennego chleba i obrumienić w maśle. Wymyć parę razy sardele, przepołowić, obrać z ości, przekrajać na 2 lub 3 części. Osobno usiekać drobno kilka sardeli, wziąć masła świeżego, parę twardo ugotowanych żółtek, utrzeć razem, przefasować przez sito, wymieszać z oliwą, musztardą, pieprzem,…