Składniki: • karp, sandacz lub lin (około 1.5 kg) • 6 dag suszonych grzybów • 2 łyżki mąki • 4 łyżki oleju • 1 łyżka masła • 1 por • 3 cebule • 1 machewka • 1 seler • 3 ziarna ziela angielskiego • sól, pieprz, słodka papryka Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć, namoczyć na noc…
Tag: sandacz
Sandacz
Sandacz duszony z cebulą
by Olusia • • 0 Comments
Skład: 1 kg sandacza 5 białych cebul 1 łyżka masła 8 oliwek 1 łyżka kaparów 1 cytryna 750 ml śmietany szczypta szafranu sól biały pieprz Sposób przyrządzenia: Sandacza sprawić, opłukać, pokroić na kawałki lub dzwonka, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut. Płaskim garnku roztopić masło i ułożyć sandacza. Cebule obrać, opłukać i zetrzeć…
Ryby
Ryba smażona w marynacie
by Krzysztof • • 0 Comments
Zupa rybna
Zupa rybacka szwedzka
by tinca • • 1 Comment
Skład: 250g filetów z morszczuka 250g filetów z dorsza 11/2 szklanki mleka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka natka pietruszki pieprz i sól Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę oraz cebulę obrać pokroić, ugotować w wodzie, przyprawić solą i pieprzem. Umyte filety z dorsza i morszczuk gotować w mleku przez około 5 minut na małym ogniu. Wyjąć…
Sandacz
Sandacz ze słoniną
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki: sandacz o wadze 1-1,5 kg 25 dag drobnych pieczarek 10 dag słoniny 1 duża cebula półtorej szklanki śmietany po 1 łyżce mąki i masła 5 łyżek oleju 1/4 łyżeczki przyprawy curry sok z pół cytryny sól, pieprz mielony Sposób przyrządzenia: Rybę opłukać, oskrobać, wypatroszyć, odciąć łeb, płetwy, jeszcze raz dokładnie umyć i odfiletować (pozostawiając…