Składniki: 1 główka sałaty 30 dag pomidorów Sos: 15 migdałów 1 pęczek koperku 1 pęczek zielonej cebulki listki mięty i melisy 2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny sól Sposób wykonania: Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, dodać do nich pomidory pokrojone na małe cząstki. Migdały zmielić i wymieszać z majonezem, posiekaną cebulką oraz…
Tag: sałaty
Sałatki
Sałata z jajkami i śmietaną
by Emilia Ślęzak • • 0 Comments
Składniki: 2 sałaty masłowe 3 jajka 100 ml śmietany 12% ½ łyżeczki cukru pudru sok z ½ cytryny sól Sposób wykonania: Sałatę pokroić na 6 kawałków ( w tym przypadku nie dzielimy jej na listki). Następnie jajka ugotować na twardo po czym je obrać i pokroić w cząstki. Następnie śmietanę doprawić do smaku solą, cukrem…
Warzywa
Sałata abc…..
by dominikab • • 1 Comment
Sałaty to mnogość smaków, form, kolorów (od białego, różnych odcieni zieleni aż do fioletu). Możesz się kierować: wyglądem liści, np gładkie (rzymska, masłowa, lodowa), kędzierzawe (endywia kędzierzawa, dębowa) smakiem: gorzki (endywie, roszponka, Radicchio, cykoria), słodki (sałata masłowa, lodowa), ostry (rukiew wodna, czyli rukola) Sałaty o gładkich liściach oraz kędzierzawe najlepiej czują się we własnym towarzystwie…
Grill
Sałata rzymska z grilla
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżek sosu sojowego 1,5 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki wytrawnego białego wina 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka startego świeżo imbiru 3 małe głowy sałaty rzymskiej Sposób przyrządzenia: Zmiksować wszystkie składniki sosu. Główki sałaty dokładnie wypłukać i osuszyć, przeciąć wzdłuż na polówki. Grillować na grillu przez 5 do 7 minut kilkakrotnie odwracając, pod…
Sałatki
Sałatka z kiełków, kiwi i …
by Katarzyna • • 0 Comments
Składniki: ok. 100 gr kiełków mungo baby 5 kiwi pokrojone 2 średnie jabłka kapusta pekińska, ilość – tak, żeby było w sam raz. Sposób przyrządzenia: Jabłka i kiwi obieramy, kroimy w kostkę. Kapustę pekińską kroimy w na "piórka". Wszystkie składniki mieszamy, doprawimy cukrem, sokiem z cytryny i imbirem.