Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sałatki

Sałatka z brukwi i jabłka

Składniki: kawałek żółtej brukwi 2 jabłka sól cukier śmietana sok z cytryny Sposób wykonania: Brukiew zetrzeć na tarce. Obrane jabłka pokroić w kostkę lub również zetrzeć na tarce. Następnie śmietanę doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Sosem polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać.

Sałatka z kapusty z plasterkami ogórka

Składniki: ½ główki kapusty włoskiej 2 ogórki pęczek zielonego kopru sól cukier ocet estrogenowy ¾ szkl. śmietany łyżeczka musztardy Sposób wykonania; Kapustę poszatkować a ogórka obrać i pokroić na plasterki. Następnie musztardę wymieszać ze śmietaną i octem. Doprawić do smaku solą, cukrem oaz posiekanym koprem. Sos dodać do sałatki i dokładnie wymieszać.

Sałatka z rzodkwi i rokfora

Składniki: 1 biała rzodkiew 5 dag sera rokfor ½ szkl. śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Obraną rzodkiew zetrzeć na tarce. Ser rozdrobnić widelcem i dodać do rzodkwi. Następnie śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą…

Sałatka z ryżu, tuńczyka i papryki

Składniki: 10 dag ryżu 1 puszka tuńczyka 1 czerwona papryka 1 cebula ½ pęczka natki pietruszki 10 oliwek ½ szkl majonezu sól pieprz sok z cytryny Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. Następnie tuńczyka rozdrobnić widelcem, paprykę w paski a cebulkę posiekać. Ugotowany ryż odcedzić i dodać do reszty składników. Natomiast majonez doprawić…

Sałatka z cebuli i jaj

Składniki: 3 średnie cebule 5 jaj ugotowanych na twardo 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pół szklanki majonezu pół łyżeczki curry pieprz sól Sposób wykonania: Cebulę i jaja pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem natką i przyprawami. Majonez można zastąpić kilkoma łyżkami oliwy. Sałatkę posypać natką, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.