Składniki: 400 g ryżu 400 g pieczarek świeży ogórek 2 cebule 200 g szynki 3 łyżki octu winnego 7 łyżek oliwy sól pieprz szczypta cukru świeże lub suszone zioła Sposób wykonania; Ryż obgotować w osolonej wodzie. Następnie pieczarki i ogórek pokroić plasterki, cebulę w krążki a szynkę w paski. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie…
Tag: sałatki
Listy
Sałatka z jajek, szynki i camemberta
by Weronika Majdan • • 0 Comments
Składniki: główka sałaty 2 dymki 2 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory 20 czarnych oliwek zielona papryka 100 g chudej szynki 150 g sera camembert SOS 2 łyżki oleju sól sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, dymkę posiekać. Następnie jajka pokroić na cząstki, pomidory w kostkę a oliwki…
Listy
Sałatka z kalarepką i rzodkiewką
by Konrad Pacia • • 0 Comments
Składniki: pół główki sałaty 6 rzodkiewek młoda kalarepka sól 4 łyżki śmietany pieprz garść rzeżuchy Sposób wykonania: Rzodkiewki i kalarepkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Polać śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec posypać posiekaną rzeżuchą.
Listy
Sałatka indyjska z czerwoną fasolą
by Renata Banyś • • 0 Comments
Składniki 100 g długo ziarnistego ryżu 100 g czerwonej fasoli z puszki mała cebula kostka rosołowa strąk czerwonej papryki 50 g kukurydzy z puszki pomarańcza łyżka soku cytrynowego natka 3 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Ryż ugotować do miękkości we wrzątku z dodatkiem kostki rosołowej. Następnie kukurydze i fasole odsączyć z puszki, paprykę pokroić…
Listy
Sałatka z tuńczyka i grejpfruta
by Kasia Kawalec • • 0 Comments
Składniki: 400 g tuńczyka z puszki 1/2 grejpfruta banan 250 ml majonezu łyżeczka soku cytrynowego 3 jajka ugotowane na twardo słodka papryka sól 125 ml chudego jogurtu Sposób wykonania: Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Obranego grejpfruta i banana pokroić w kostkę i dodać do śledzia. Następnie majonez wymieszać z sokiem z cytryny i jogurtem. Doprawić do smaku…